Single Blog

Je eigen pad kiezen, hoe doe je dat?

Jaren geleden besloot ik coach te worden. Toch duurde het nog een tijd voordat ik het ook echt was. Je pad kiezen klinkt simpeler dan het is, of toch niet?

Want je hoort dat zo vaak, “kies je eigen pad”, maar wat is dan je pad? Wat wil je dan? Kan dat wel, dat pad kiezen? Moet je er nog iets voor doen, zoals een opleiding? Wie zegt dat het gaat lukken? Wie zegt dat je daarmee geld kan verdienen?

Om alvast maar even met de deur in huis te vallen: Je pad is uniek voor ieder persoon en gebaseerd op je talent, je interesse en wat je blijft motiveren hoe klote het soms ook is.

Ik ben blij je nu ook uit eigen ervaring te kunnen vertellen dat het geen bullshit is en het écht zo werkt. Ik ben al langere tijd coach en deed dat tot een half jaar geleden naast mijn werk in loondienst. Het werken in loondienst deed ik al mijn hele leven en de zekerheid ervan was prettig en veilig, maar hoe bewuster ik ervan werd dat ik die baan absoluut niet meer bij me pastte, hoe gestresster ik werd.

Veel collega coaches en de media noemen die stress ervaring een burnout of overspannenheid. Ik noem dat bewustwording, your moment of awakening.

Voelt dat gemakkelijk? Nee. Je voelt die spanning inderdaad. Is dat vervelend? Ja, dat voelt niet fijn. Maar tegelijkertijd is die spanning nodig om uit de schulp te treden, net als een kreeft die moet vervellen om groter te worden. Vóór dat moment van vervellen zit hij niet lekker in zijn vel. Om te kunnen groeien is die spanning nodig vóórdat hij het nieuwe grotere vel krijgt.

Spanning is dus niet iets slechts. Het is een hele natuurlijke reactie die nog stamt uit de oertijd toen je bijvoorbeeld achter een boom verscholen zat voor een wolf en je je dus onveilig voelde. Het belangrijkst is nu te overleven en daarom produceert je lichaam grote hoeveelheden stresshormonen. Hierdoor worden je reflexen gestimuleerd en wordt je lichaam voorbereid om te ontsnappen.

Het aanmaken van die stresshormonen gebeurt tegenwoordig nog steeds, alleen vluchten we niet meer omdat we ons niet meer onveilig voelen en blijven we zitten waar we zitten: de relatie die slecht loopt en tegelijkertijd kinderen en een huis mee hebt, de baan waar je het veel te druk mee hebt maar je zekerheid van inkomsten hebt.

Je gaat er niet dood van, dus je blijft zitten waar je zit en op hetzelfde moment worden die stresshormonen nog steeds aangemaakt. Hmmmm… en je voelt je nét als die mens in de oertijd die zich aan het verschuilen is voor de wolf.

En daar kunnen je lichaam en geest dus niet tegen! Die zijn niet gemaakt om continu die stress te ervaren. Simple as that.

Je pad volgen begint dus allereerst te achterhalen waarom je de stress hebt. Heb je echt iets te vrezen? In 99 van de 100 gevallen is het gewoon het oerinstinct. De ontwikkeling van ons systeem en het lichaam gaat zó langzaam (we hebben nog steeds een restant van een staart in ons lichaam: het stuitje…) dat we nog steeds op die geprogrammeerd zijn! Sta hier dus niet te lang bij stil en ga niet te lang zoeken. Zonde van je tijd en energie.

 

Stop met boos zijn op de omgeving en steek je energie liever in wat JIJ kan doen om JOUW leven leuker te maken. Kom achter die boom vandaan en waag die sprong. Je kan wel willen dat de omgeving verandert en daarop wachten, maar hoe lang wacht je daar al op? En hoe lang ga je daar nog op wachten?

Het is dan handig te weten wat je dan wél gaat doen. Anders blijf je natuurlijk ronddolen… proberen… Net als ik heb gedaan in het verleden. Ik bleef hetzelfde doen op werkgebied en had 13 banen in 20 jaar. Dan weer was het salaris niet goed, dan was het te ver, dan was het werk niet leuk, enzovoorts, enzovoorts.

Ik had ook gewoon eerder om hulp kunnen vragen door middel van coaching. Dat had me €125.000 opgeleverd heb ik laatst eens berekend en in ieder geval heel veel jaren meer plezier.

Zodra je weet wat je dan wél wilt, is het nog steeds spannend. Ook voor mij was het spannend, maar ik besefte dat hoe langer ik bleef doorgaan op de oude manier, hoe langer ik mijn geluk, mijn succes als coach zou uitstellen.

En ik ben blij te kunnen vertellen dat ik dat nu begin te ervaren dat dat inderdaad klopt! De afgelopen maand heb ik een omzet gedraaid die een veelvoud is dan ik de afgelopen 5 jaar bij elkaar gerealiseerd heb!

Voor de slimmerikken: ja, dat zegt inderdaad hoe laag mijn omzet was in de afgelopen 3 jaar, maar ik kan je ook vertellen dat het wat zegt over hoe hoog het nu is :).

Dus je pad kiezen werkt ook voor mij, net als dat het voor jou kan werken.

Mijn pad, mijn missie, is mensen helpen die gelukkig willen leven en zinvol willen werken door hen een levensveranderende ervaring te geven. Dat doe ik door vaders die vastlopen in hun werk, leven of opvoeding van hun kinderen en hen te coachen en trainen.

Want als die vaders hun kinderen weer kunnen coachen en trainen tot kinderen die gelukkig in het leven staan, stel je dan eens voor hoe veel geluk die terug kunnen geven aan hun ouders, omgeving en uiteindelijk de wereld!

En zo kan ik misschien jou wel helpen, of weet je iemand die een levensveranderende coaching of training kan gebruiken zodat hij achter het stuur van zijn eigen geluk in de toekomst kan staan.

If so, just give me a call/e-mail en ontvang meer plezier en zingeving in de jaren die je nog te gaan hebt! Jij, je omgeving en tsja, waarom niet; de wereld zijn het waard.

Comments ()

Post a Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE