Single Blog

Eerst aan de slag en dan pas investeren in jezelf, of andersom?…

Ik krijg veel vragen over mijn coaching en merk dat regelmatig dat mensen het werken aan zichzelf uitstellen, terwijl er van alles speelt thuis of op het werk.

Dat doet me altijd denken aan mijn verbouwing van het huis 10 jaar geleden. Ruim 1,5 jaar was ik bezig geweest met zelfstandig maken van de badkamer, keuken, extra kasten, trap verplaatsen, noem maar op. Met van alles was aan de slag: elektra, steen, loodgieterswerk, maar vooral hout! O, wat hou ik van dat materiaal!

En eindelijk, toen de hele verbouwing klaar was, besloot ik mezelf te belonen voor het harde werk met een… zaagmachine!

Vanaf het eerste moment dat ik het gebruikte sloeg ik mezelf tegen het hoofd. Waarom in vredesnaam, had ik dit ding pas gekocht, nadat ik het écht nodig had! Wat een tijdswinst en wat een plezier had het me opgeleverd als ik het eerder had gekocht!

Zo is het ook met persoonlijke ontwikkeling. Vaak wordt de schuld van stress en frustratie gegeven aan de omgeving. Zo ook bij de klant waarmee ik onlangs contact had. Haar kinderen hebben ADHD, Asperger, haar man is dingen uit het verleden aan het aanpakken en zij had het druk. En o ja, begin van het jaar zou ze aan een training beginnen, dus ze krijgt het nog drukker!

Nin Sheng zei ooit:

“Het zijn niet de omstandigheden die je ongelukkig maken, maar je gedachten erover.
Al onze problemen, verlangens, zorgen en ergernissen: Het zijn gedachten.
Wat we daarom ten diepste willen is bevrijding van onze gedachten.
Maar we hoeven niet verlost te worden van gedachten.
Gedachten verschijnen gewoon, uit zichzelf, als wolken die voorbijdrijven in de lucht.
Ze zijn niet persoonlijk, niet van “jou”.
Ze zijn pas een probleem als er een “jij” is die ervan af wil.
En wat is die “jij” anders dan ook een gedachte?”

In mijn coaching gebruik ik vaak de metafoor van gedachten die als wolkjes voorbijgaan. De metafoor laat mooi zien dat wolkjes altijd in beweging zijn en dat het onmogelijk is om je eraan te hechten. Wolkjes komen en wolkjes gaan. Zo komen en gaan gedachten ook.

Als je weet dat er steeds nieuwe gedachten zullen komen, hoeveel zin heeft het dan om al die moeite te doen je vast te klampen aan je gedachten? Wat levert het je op? Wat raak je kwijt als je je niet meer hecht? Wie ben jij zonder je gedachten?

Wiens gedachten zijn het eigenlijk? Wie of wat maakt dat jij bepaalde gedachten “denkt”?

Wat zijn jouw gedachten eigenlijk? Hoe ga je ermee om? Wat ga je er aan doen, en… wanneer begin je er aan? Vóór, of na de verbouwing?

En… wie leidt die verbouwing?

Comments ()

Post a Comment

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE